Het Spaanse hooggerechtshof verbaasde vriend en vijand eergisteren. Hoe moet dit intrekken van het internationaal aanhoudingsbevel om Puigdemont uit te leveren begrepen worden? “Beste Belgen, trek uw plan met Puigdemont, ge moogt hem houden”? Of kreeg het Spaanse gerecht de bibbers dat op 14 december het Belgische gerecht wel eens zou kunnen beslissen dat Puigdemont het wel bont had gemaakt maar dat de aanklacht rebellie niet gegrond is en dientengevolge hem niet uitleveren zou?

Puigdemont gaat uit van het tweede. Dat werd gisteren duidelijk op de persconferentie die hij gaf. Op triomfantelijke wijze noemde hij het Spaanse gerecht een farce.

Toch lijkt deze zet bij het kat en muisspel wel een streep door de rekening van Puigdemont en compagnie. Ze kunnen vrij reizen. Het Belgische gerecht liet meteen alle maatregelen zoals meldingsplicht en het land niet verlaten vallen. Jan met de pet is Puigdemont nu geworden.

Wat het Spaanse gerecht niet liet vallen was het nationale aanhoudingsbevel. Dus terugkeren naar Spanje betekent meteen de gevangenis in. Hij moest zich tenslotte een maand terug aanbieden in Madrid tot verhoor en verkoos de vlucht.

En wat nu op 21 december? De harde kern van de “indepententistas” blijft Puigdemont als hun president zien. Voor en na 21 december, ongeacht de uitslag. Die verkiezingen werden niet door de Catalanen uitgeschreven maar door Madrid opgedrongen redeneren ze. Gaat Catalonie dan met twee presidenten verder? Een in ballingschap en een alhier? Waagt hij het na 21 december toch terug te keren indien de resultaten hem als president aanduiden? Een hoop zetten nog te doen op het schaakspel der creatieve politieke zetten.

Gisteren reisden hopen Catalanen richting brussel. Maakten gebruik van het lange weekend alhier in Spanje. Gisteren werd de grondwet herdacht ironisch genoeg. De in 1978 door eenieder erkende en ondertekende grondwet.

Het protest vandaag kreeg van de stad Brussel 60 minuten om door te straten te trekken. Beweert wordt dat er zo’n 45.000 Catalanen afreisden. De Vlaamse nv-a partij bood slaapplekken aan en is de Catalaanse kwestie genegen.

Keep you updated.

Twitter: @Vandepotgerukt

Leave a Reply