Ze zeiden dat hij een rare man was. Ook zeiden ze dat hij ethisch niet koosjer was. Hij geen zorg droeg voor zijn kind. Hij dat maar aan zijn lot overliet. Ze zeiden ook dat hij teveel zoop. En ook nog zeiden ze dat hij een vechtersbaas was.

En hij zei niets. Hij trok zich van de zeggers geen bal aan. Hij ging zijn eigen weg. Op zijn levenspad dat al decennia geleden eindigde op 63-jarige leeftijd, passeerden drie vrouwen, maakte hij een kind. Trok naar Zweden om te strijden voor de rechten van de arbeiders, treinde naar Parijs om mijn grootmoeder de lichtstad aan haar voeten te leggen. Trok toen alleen verder om zijn met alcohol gelardeerde leven en hard werken op een veerboot een andere weg in te slaan.

Hij was verwekt door de melkboer die een scheve schaats reed, maar die wel besliste hem te erkennen. In plaats van Verspeelt draag ik daarom de familienaam Lievens. Wat voor veel heibel zorgde des huizes van die melkboer, mijn overgrootvader. Het klinkt als een grap, en toch is het waar. Mijn overgrootmoeder hield cafe. Een pront wijf dat zich niets wijsmaken liet. Verschillende mannen passeerden ook in haar leven. Drie kinderen kreeg ze. Van drie verschillende mannen. En bleef altijd alleen haar cafe houden. Eigenzinnig mens moet het geweest zijn. Ze donderde van de trap toen ze 80 was en brak haar nek.

Ze zeiden dat ze dronken was. Ze zeiden dat ze ontuchtig was. Ze zeiden dat een vrouw niet zo hoort te zijn. Zij trok er zich niets van aan, bleef met gebroken nek onder aan de trap liggen dood te wezen.

En die grootvader en overgrootmoeder van me, daar zeggen ze van dat ik op hen lijk. Zeggen ze dat ook ik nogal een met alcohol gelardeerd leven leid. Dat ook ik soms niet koosjere dingen uitvreet. Ik me ook niets laat wijsmaken.

En ik, ik leef verder. De wandelgangen en paden van het leven die ik nog zal bewandelen tegemoetkijkend. En ik zeg niets, ik schrijf ze op.

Gelukkige verjaardag grootvader. Enige wat ik niet meer weet of je nu in 1920 of 1922 geboren werd. Maar klokken geven de tijd niet aan, ze tikken hem weg, dus wat maakt het uit dat of een ander jaar.

Tom

PS: Morgen gaat het over de Catalanen in Brussel en ex-president Puigdemont die niet meer hoeft uitgeleverd aan Spanje.

Leave a Reply