‘Gaat gij morgen staken?’ (In het Spaans)
‘Neen, de derde deze maand staakte ik en het werd afgetrokken, meer dan een staking per maand kan ik me niet veroorloven’ (In het Spaans)
‘Ik wel, maar ik heb dan ook geen kinderen of familie’ (In het Spaans)

Deze conversatie vond plaats gisteren in het hartje Barcelona voor een kantoorgebouw. Een paar uur later ving ik er nog eentje op van iemand die heel vurig de Catalaanse strijd stond te verdedigen in een knijp. Toen ik hem vroeg waar morgen dan de manifestatie doorging van de stakers kreeg ik een vieze blik: Ik kan niet staken morgen, ik werk op een klein bedrijf en krijg moeilijkheden anders.

Dus van grote kantoorgebouwen tot kleine bedrijfjes zijn bevolkt met mensen die besognes hebben los van de strijd in Catalonie.

Het lijkt erop dat er alleen nog een harde kern keihard doorgaat. Hoe groot die is valt moeilijk in te schatten. Wel waren de keiharde woorden van Puigdemont gisteren richting Europa wat verrassend voor velen. Na een week bereikte hij niets in Brussel en de toon van zijn toespraken gaat richting bitsig: Catalonie is het enige territorium binnen de EU die niet het parlement meer heeft dat democratisch verkozen werd. Er is een democratische afwijking! Mijnheer Juncker (Voorzitter van de Europese commissie), mijnheer Tajani (Voorzitter van het Europese parlement) is dit het Europa dat jullie willen? Een Europa waar regeringen andere regeringen de gevangenis insturen? Zullen de resultaten van de verkiezingen op 21 december in Catalonie worden gerespecteerd? Gaat u door met het helpen van de heer Rajoy met het plegen van staatsgrepen?

Deze woorden werden uitgesproken op de bijeenkomst van 100 (volgens de Belgische pers), 200 (Volgens Catalaanse pers) burgemeesters in het paleis voor schone kunsten in Brussel. De EU weigerde een zaal ter berschikking te stellen. Reden: In de EU gebouwen heeft de Belgische federale politie geen jurisdictie en de heer Puigdemont moet te allen tijde beschikbaar zijn.

Ook op Radio Catalunya trok Puigdemont van leer, daar was te horen hoe hij in vuur en vlam schoot. Woorden van dezelfde strekking.

En vandaag de uitgeroepen staking. Die werd pas op het laatste nippertje erkend door een paar kleinere vakbonden. De grote vakbonden stellen dat dit een politieke staking is, deze staking niets vandoens heeft met lonen of werkomstandigheden. De volgende uren zal duidelijk worden in hoeverre de staking opvolging zal vinden.

Keep you informed
Twitter:@vandepotgerukt

Tom

Leave a Reply