De bewogen dagen vallen hier als bladeren van de bomen in de herfst. Na een rustig weekend werd de volgende stap gezet richting onbekende uitkomst. De Catalaanse president Puigdemont was gevraagd om voor 10 uur op te helderen wat hij nu eigenlijk had verklaard verleden week dinsdag: Al dan niet onafhankelijkheid? Gesloten vraag van de Spaanse regering waarop alleen een ja of een nee telde.

Puigdemont lijkt de weg kwijt te zijn. En kocht zichzelf nog maar eens drie dagen tijd door niet duidelijk te antwoorden. Ook hij kent de grondwet. Om de beruchte wet 155 in gang te zetten heeft Madrid twee bevestigingen nodig vooraleer ze autonomie mag beknotten of zelfs helemaal wegnemen.

De brief was een mooi opstel van nietszeggendheid. Het leek eer een roep om hulp richting Europa dan een antwoord aan de Spaanse regering. Hij kreeg nul op het request van Europa en een laatste vraag om opheldering van de Spaanse regering.

Puigdemont zijn rijk lijkt te tanen. Juan met de sombrero die onafhankelijkheid wil voelt zich genaaid. Een aantal jaren lang werd die de kop gek gemaakt en als het moment daar is, draait hun voorman zich in duizend bochten. De extreme CUP liet weten dat Puigdemont niet meer op hun steun hoeft te rekenen met zijn strapatsen. Of je verklaart de onafhankelijkheid of adios! Zonder hen is zijn regering haar meerderheid kwijt. Dus alles wijst dan op een stembusgang.

Maar niet vooruitlopen op de zaken. Er was meer gisteren. Het hoofd van de Catalaanse politie moest verschijnen in de ochtend voor het nationaal hooggerechtshof en in de namiddag mochten de twee Jordi’s op hun beurt opdraven. Het hoofd van de Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi S√†nchez, en het hoofd van √ímnium Cultural, Jordi Cuixart.

Het hoofd van de Catalaanse politie kon om 18:00 beschikken onder voorwaarden, paspoort afgeven en meldingsplicht. De beide Jordi’s gingen achter de tralies. Reden: Ze hadden het volk opgeruid en het gevaar dat ze het opnieuw zouden doen was te groot.

Een bom voor pro-onafhankelijken die gisterenavond in Barcelona een kabaal maakten met potten en pannen dat het gehoord moet zijn tot in Madrid. Meteen werd er opgeroepen om vandaag om 12:00 het werk te verlaten en de straat op te komen gedurende een aantal minuten en deze avond om 20:00 een mars met kaarsen georganiseerd. Puigdemont twitte: Zij willen onze ideeen gevangen zetten, maar maken onze nood naar vrijheid alleen maar sterker.

Dus samengevat: Tot donderdag 10 uur het antwoord van Puigdemont komt, twee roerige dagen. Naargelang het antwoord neemt Spanje de honneurs in Catalonie waar. Dat de “indepentistas” furiues zullen reageren is geen vraag maar een zekerheid. Als Puigdemont het waagt een duidelijke nee te antwoorden behoudt Puigdemont de autonomie van Catalonie maar kan niet meer regeren. Dus rookgordijn antwoord, ja-antwoord of nee-antwoord: Puigdemont hangt.

Tom

Keep you informed.
@Twitter: @vandepotgerukt

Leave a Reply