Anderhalf uur vroeger dan verwacht geeft de Catalaanse president Puigdemont antwoord op de vraag van de Centrale Spaanse regering. Of eigenlijk niet. In een brief stelt hij een periode van twee maanden voor om de dialoog aan te gaan.

Puigdemont:Ik was verbaasd t lezen in uw schrijven van 11 oktober dat uw regering overweegt de wet 155 van de grondwet te activeren, het zelfbestuur van Catalonie nietig te verklaren.

Voorts herinnert hij Rajoy nog aan het politiegeweld en dat dat niet thuishoort in een democratie.

Puigdemont eindigt zijn schrijven met: De prioriteit van mijn regering ligt bij intense pogingen tot het aangaan van dialoog. Wij willen deze dialoog aangaan zoals het een geconsolideerde democratie betaamt. Het probleem dat de meerderheid van de Catalaanse bevolking wil aankaarten is het zijn eigen weg gaan binnen Europa als onafhankelijk land.

De bal ligt nu weer bij de Spaanse regering. Als die haar woorden van de afgelopen week waarmaakt dan wordt binnen de uren de Catalaanse regering van haar bevoegdheden ontheven volgens de wet 155.

Liveblog hier en te volgen via Twitter @vandepotgerukt

Tom

Leave a Reply