Verbijstering sloeg toe. Twijfel. Niemand begreep wat er gebeurde. In de knijp waar ik toefde keken mensen elkaar aan. Twee kilometer verderop stond een massa mensen naar twee reuzeschermen te kijken en waren al even verbijsterd. “Zijn we nu onafhankelijk of niet?”

Puigdemont zijn toespraak stak dermate ingenieus in elkaar dat Catalonie zes seconden lang een een republieke onafhankelijke staat was. Sommigen beweren acht seconden. Toch zo een 25 procent meer voor de romantici onder u.

“Ik neem het mij gegeven mandaat op en verklaar Catalonie een Republikeinse onafhankelijke staat”. Net 1 voorbijrijdende auto had de tijd om te toeteren. Op het plein steeg applaus op. 6-8 seconden later sloeg de verbijstering toe. Zijn volgende woorden waren: “Met opschorting om de mogelijkheid tot dialoog te scheppen”. Dus de Sloveense weg werd bewandeld zoals ik in mijn stuk gisteren als mogelijkheid opperde.

De man achter me vloekte de stenen uit de grond. “Heb ik voor deze onzin maanden urnen in mijn huis verborgen verdomme?!” De stilte op de straten was letterlijk hoorbaar. De boven de stad hangende helicopters duidelijk hoorbaar. De terrasjes hier en daar werden bevolkt door stiller dan gewoonlijk pratende mensen. Om de luidruchtige zuiderling de mond te snoeren moet je van goeden huize zijn. En qua verrassen was dit er een van goeden huize.

Meteen daarop kregen de oppostiepartijen de mogelijkheid tot antwoorden. De vegen uit de pan waren niet mis te verstaan.
Cuitadans: We hebben een tijd doorgemaakt van het ranzigste nationalisme mogelijk! Deze Catalaanse regering heeft onze autonomie volledig verpulverd!”

Om de koude douche van het uitstel te verzachten tekende de Catalaanse regering een onafhankelijkheidsverklaring die symblisch is en geen enkel juridische waarde heeft.

De nationale regering komt deze ochtend vijeen om te zien welke maatregelen eht treffen zal. Want zij ziet de verklaring van gisteren wel degelijk als een onafhankelijkheidsverklaring. Uitgesteld of neit.

Keep you informed op twitter en hier.
@vandepotgerukt

Tom

Leave a Reply