Erop of eronder lijkt het het te gaan worden vandaag voor Catalonie. Of niet?

Afgelopen nacht werd er op frenetische wijze binnenskamers vergaderd en overlegd. Het lijkt nu als een paal boven water te staan dat deze avond om 18:00 Puigdemont de onafhankelijkheid gaat verklaren. Zij het dat hij dat gaat doen zonder het woord unilateraal en met de woorden legaal. Terwijl de documenten die door de televisiezender “La Sexta” getoond werden de eigen referendumwet van de Catalaanse regering tegenspreken: de handtekening van de electorale commissie ontbreekt. Die werd namelijk ontbonden en bestaat niet meer. Maar zoals bij alles, sinds zes september deze strijd losbarstte, is het door rood rijden nog net oranje volgens beide partijen.

Puigdemont zijn verklaring zal gelardeerd zijn met de woorden dialoog en bereidheid. Zelfs mogelijks met een plan de onafhankelijkheid over maanden te spreiden. Eventueel zelfs met een geprikte datum in de nabije toekomst. Om deuren tot dialoog open te laten staan. Deze tactiek werd door Slovenie gebruikt met succes.

Driedubbele druk.

President Puigdemont heeft van drie kanten druk. Enerzijds coalitiepartner CUP (Extremistische onafhankelijkheidspartij), die niets anders aanvaarden wil dan de unilaterale onafhankelijkheidsverklaring. Deze partij verklaarde gisteren zelfs geen graten te zien in een “Corralito”, het beperken van opnemen van geld door de burger. Op deze manier wil de CUP de vlucht van kapitaal voorkomen. Vrijheid blijheid voor de Catalaan? De soep wordt hier met de dag heter opgeschept.

De tweede hete adem die Puigdemomt in zijn nek voelt is van coalitiepartner (PDECat) die voor het voorheen vermelde “Sloveense model” wil gaan, een uitgestelde onafhankelijkheidsverklaring.

En nummer drie hoeft geen betoog: De nationale Spaanse regering. Die heeft gisteren nogmaals klaar en duidelijk gesteld dat eender welke onafhankelijkheidsverklaring met alle middelen de kop zal worden ingedrukt. De woordvoerder van de nationale regering ging zelfs zover de vergelijking te maken met de in 1934 gearresteerde Lluis Companys die het ook waagde de onafhankelijkheid te verklaren. Pijnlijk detail is dat Lluis Companys in 1940 na marteling werd gefusileerd door het Franco regime. Dat dergelijke uitlatingen in verkeerde keelgaten schieten hoeft geen betoog. Als voorzorgsmaatregel op wat vandaag komen kan, verving de Spaanse regering de bewaking van het Catalaans hooggerechtshof. De Policia nacional nam deze taak over van de Catalaanse politie.

Ondertussen is de exodus van bedrijven onhoudbaar geworden.

Dus het toneel staat klaar, de klok tikt tot de acteurs hun opwachting maken om zes uur vanavond. Eender welk einde van het stuk zal verrassend zijn.

Ik update tijdens de dag mijn blog mochten er onverwachtse dingen gebeuren voor zessen.

Na zessen ga ik live.

Ook op twitter te volgen: @vandepotgerukt

Tom

Leave a Reply