De dag na het acht seconden plan van de Catalaanse premier Puigdemont was er 1 van pure humor. Dat mocht wel eens na al die spanning. Puigdemont verklaarde gedurende acht seconden de onafhankelijkheid om ze meteen weer uit te stellen. Reden: “Tot dialoog”.

In Madrid hoorden ze het donderen in Keulen en vroegen aan Puigdemont: Amigo, we begrijpen er hier de ballen van. Kan je even wat duidelijker zijn? Is het nu ja of nee? Maar geen haast hoor, als je even iets kan laten weten voor 10 uur, maandag 16 oktober, dan weten ook wij wat we moeten doen. Vandaag, donderdag 12 oktober is het de dag van de Hispanidad. Vele mensen maken een brug dus geen haast tot maandag. Mocht het ja zijn dan zetten wij de wet 155 in werking en doen wij wel je werk, kunnen jij en je regering op vakantie.

Vandaag wordt er gevierd dat een Italiaan gesponsord door de Spaanse kroon Amerika ontdekte. De goede ziel schreeuwde triomfantelijk: La India!! terwijl hij op een toekomstig toeristisch oord strandde, de Bahamas, zomaar pardoes een nieuw continent ontdekkende. De goede man heeft zijn vergissing nooit geweten. De continenten verwarring heeft nog een tijd aangesleept wat me naadloos naar vandaag brengt: Is het nu wel of niet onafhankelijk?

Europa heeft weinig zin zich in dit wespennenst te mengen. Door de jaren heen vergroeiden achtentwintig landen zodanig aan elkaar dat het een achtentwintigling werd. De Brexit indachtig hoeft het geen betoog dat een scheiding een operatie is waar menig politieke chirurg zijn ivoren wachters op stuk bijt.

Los daarvan is en blijft Catalonie een regio voor Europa en geen land. Dus is er ook geen staatshoofd waar mee kan gepraat of gedialogeerd. De centrale Spaanse regering kreeg een lief vingertikje om het ongemeen harde politieoptreden en de raad haar zooi zelf op te lossen. Wel stuurt Europa een duidelijke en terechte boodschap: Alleen democratische regeringen kunnen bestaan in onze vergroeiing.

Dat er vandaag in Barcelona een militair optochtje plaats zal vinden waar ook de Guardia civil vrolijk in meewandelt om die Italiaan zijn ontdekking te vieren, is niet meteen iets waar keelgaten mee om kunnen. Iedereen kan zich al eens verslikken, nietwaar.

Los van die parade is er alweer opgeroepen tot een vredige betoging zoals afgelopen zondag. De atmosfeer in de stad is sinds Puigdemont zijn surrealistische verklaring er 1 van stille verbijstering. Mensen gingen gisteren werken. Verkeer stond zoals vanouds toeterend en stil, eenieder bezig met zijn dagdagelijkse beslommeringen. Ietwat verdwaasd door de razendsnelle ontwikkelingen van afgelopen weken. De “indepentista” kreeg een pak slaag van notabene zij die hen al een aantal jaren dreven tot geloven. Ze moeten even bekomen van deze oplawaai en voelen zich verlaten.

Keep you informed, ondertussen kan u verdere ontwikkelingen ook volgen op Twitter: @vandepotgerukt

Tom

Leave a Reply