Zeven weken huisarrest leken voldoende volgens hoge democratische verkozen heren. Er mag weer de straat op gegaan in Spanje. Geen boodschappentassen zijn nog nodig met een kassaticket op zak. Indien een diender vraagt wat ge uitvreet op straat moogt ge antwoorden: Daar hebt gij geen zaken mee! Een doos medicijnen hoeft tevoorschijn getoverd noch een hond gewandeld voor die zelfde ijverige diender.

Toch nog een aantal regels, elke vrijheid heeft zijn prijs blijkbaar. Een dankwoord van de hoge heren richting het volk om het wereldrecord collectief binnenzitten te verbreken kwam er, gevolgd door regels.

Van zes ´s ochtends tot tien uur kunt ge vrijelijk beschikken! Gij wilt wandelen? Dan tot één kilometer van uwen deurdrempel. Gij wilt sporten? Dan binnen de dorps of stadsgrenzen. En dat alles vanaf 2 mei.

Dat hoefde de Spanjaard geen twee keer verteld. Hij zette meteen zijn denkspier in gang en alras had hij een oplossing om de één kilometerregel een hak te zetten. Waarom zou hij niet. Kleerkasten werden verwoed leeggehaald op zoek naar de fietstrui die nog aangekocht werd toen Bahamontes de Alpenbergen beklom als waren het molshopen. Een oude fiets werd ook gevonden, viva! De vermaledijde fietspomp bleek onvindbaar, maar dat kon niet deren. Die fiets dient alleen maar om op te zitten en te pedaleren als de flikken moeten menen ons te beleren! Dat in dit dorp zelf Bahamontes zou hijgen bij de stijgingspercentages der straten daar veegde de Spanjaard vierkant zijn koersbroek aan.

En zo hoorde ik deze ochtend de straat tot leven komen. De stilte werd verbroken. Bij het horen van het eerste gekraak bekroop mij de vraag of dat geluid van de knieën of de verroeste fietsketting afkomstig was van de fietseigenaar.

Een uur later kreeg de straat voor een aantal uur zijn kleur en geur terug. Geen kat kon het bommen in welke mode sporttenue of uit welk tijdsgewricht dat stuk textiel afkomstig was. We gaan de deur uit en steken middels een luide lach en hoop gekwebbel een dikke middelvinger op naar de overijvige dienders die ons de afgelopen weken naar binnen joegen.

En gans Spanje sportte. Al was dat sporten grotendeels alleen als er een politieauto te bespeuren viel.

Volgende ronde is vanavond van acht tot elf. Ondertussen kunnen de boodschappen gedaan worden en de hond gewandeld. ´t Blijft een inventief volk met gevoel voor humor.

Was getekend

TFL

Leave a Reply