Vervolg op: Franco is een klootzak!

Snok de volgende zak chips maar open mocht de eerste leeg zijn. Verwacht geen antwoorden in dit stuk. Alleen een aantal kritische vragen die u zelf naar genoegen of ongenoegen mag beantwoorden.

Alweer was Twitter het medium bij uitstek om korte krachtige meningen te spuien over Catalonië.
“Spanje is fascistisch”
“Catalanen worden onderdrukt!”

Het ritme zat er goed in, voor de buis gezeten en de chipshanden afvegend aan de broek om bijtijds te kunnen tikken op de telefoon.

We beginnen bij de eerste: Spanje is fascistisch.
In België is de wet eender als hier, onafhankelijkheid als onderwerp voor een referendum is onmogelijk.

Dus wat maakt België niet fascistisch en Spanje wel?

“Catalanen worden onderdrukt!”
Het Catalonië met twee gezichten openbaarde zich gisteren.
Gisteren werd gans Catalonië platgelegd. Nationale staking was uitgeroepen. Snelwegen overbevolkt met wandelaars. Een protestmars zonder weerga. Vreedzaam en hun mening uitend zonder een vuiltje aan de lucht. Liederen zingend. Onafhankelijkheidsvlaggen. Spandoeken met leuzen. Het kan en mag hier zonder dat er vodden van komen. Bewijze gisteren mensen! Er viel geen klap, geen arrestatie. Het vreedzame gezicht van Catalonië openbaarde zich.

Dus wat maakt de Catalanen onderdrukt en belgen niet?

Anderen gingen niet werken omdat er geen doorkomen aan was, niet uit stakingszin. Winkels werden verplicht te sluiten door manifestanten. Anders zouden ruiten sneuvelen. Hekkens werden pijlsnel voor het stoplicht staande auto’s geplaatst en klaar was kees. Blokkade. “Spreek Catalaans!” riep een blokkerende jongere tegen een mevrouw die vroeg haar door te laten. In de namiddag en avond zat het er voor de vijfde opeenvolgende dag bovenarms op in het centrum van Barcelona. Een steenregen en vuurzee aan containers. En hier en daar de politie zich inderdaad misdragend. Op totaal onnodige wijze meppend.
Tegelijkertijd liet de politie ook begaan. Het geweld door de betogers tentoon gespreid was niet meteen een gezellig onderonsje. Zowat alles op hun baan moest eraan geloven. Van verkeerslichten, scooters tot geparkeerde auto’s. Mensen moesten hun huizen uit om brandgevaar. Het wreedzame gezicht van Catalonië.

En zoals telkens krijgen infiltranten gemakshalve de schuld. Quim Torra, president van Catalonië, gaf woensdagnacht met lange tanden een toespraak: Ik veroordeel het geweld. En voegde er pijlsnel aan toe: Maar dit zijn niet de Catalanen maar infiltranten die chaos willen.

De afgelopen vijf dagen vielen er 128 arrestaties. Namen werden genoteerd. Het overgrote deel waren jongeren tussen 18 en 25 en Catalanen. Velen leden van het CDR (Commitee Defensa de laRepublica). Een comité dat radicaler wordt en stilaan niet meer zo vreedzaam. Ongetwijfeld zitten er amokmakers tussen die puur om de kick geweld gebruiken. Maar het is al te makkelijk zwart-wit te roepen dat de Catalanen makke lammetjeszijn, inflitranten de alle schuld dragen voor het geweld.

Dus Catalonië onderdrukt, geen vrije meningsuiting?

Moge de chips smaken terwijl u over deze vragen kauwt.

Was getekend

TFL

Leave a Reply