Barcelona in de fik, Utrecht bezet.

Iedereen schreeuwt, tiert, roept en zet de boel op stelten. Ik laat in het midden wie gelijk heeft, daarvoor dient dit stuk niet. Wel de gevolgen van gebeurtenissen. Geheel onverwachts waren beide protesten niet. Maar wat als tijdens zo’n protest zich iets onverwachts voordoet?

In Catalonië steekt men de zooi in de fik, bezet men luchthavens en wandelt men over snelwegen zowat alles blokkerend. De luchthaven was alreeds volledig omgord door een politiekordon. Niets onverwachts.

De boeren in Nederland hadden het aangekondigd dat ze richting Utrecht zouden rijden en protesteren. Alweer niets onverwachts.

Plots moet ik denken aan de zwarte zwaan! Een metafoor voor een onverwachte gebeurtenis met grote gevolgen.

In Catalonië werken de politiemachten samen, dus ja, ook de Mossos d´esquadra, Catalaanse politie mept waar nodig. Een les leerde men hier in Spanje: Geen herhaling van een zwarte zwaan!

Welke zwarte zwaan? De klappen die een ouderlinge kreeg twee jaar terug tijdens het referendum op 1 oktober. Op die 1 oktober gingen 2.286.217 mensen hun stem uitbrengen. 893 gewonden vielen volgens de Catalaanse overheid. Bijna niemand volgens de politie. Schrammen, builen en blauwe vlekken werden meegeteld! Het normale cijfergehakketak. De beelden gingen de wereld rond. De optredende politie werd omschreven als nietsontziende gewelddadige robocops.

Een achterlijke en totaal onnodige actie van Rajoy en zijn toentertijd zittende regering.

Er werden lessen getrokken uit die acties. Rubberkogels zijn verboden. Werden vervangen door een foam bal. Waterkannonen zijn er niet. Toch wel, eentje dat niet gebruikt wordt. En traangas laten ze achterwege.

In Nederland laat men de boeren protesteren, in Catalonië laat men de mensen hun gang gaan.
Cordons om bepaalde gebouwen en een aantal wijken te vrijwaren van ontsporend geweld worden gevormd.

En in beide gevallen leidt het tot niets. De boeren rammen overal doorheen, de onafhankelijk gezinde Catalaan slaat de zooi aan gort, tot zijn medecatalaan toe die het vuur voor zijn deur probeert te doven met een brandblusser.

En de vrees van de overheid heerst dat zo een zwarte zwaan valt. Er hoeft maar één iemand een ongelukkige klap of val te maken onder de demonstranten en zijn laatste adem uit te blazen. Door beeldgeile smartphones gefilmd, viraal te gaan.
De nationale regering alhier schijt in haar broek dat zoiets gebeurt. De separatisten en boeren kwijlen erom.

Want dan heb je waarlijk een burgeroorlog. Want dan is het ultieme bewijs geleverd van politiegeweld en onderdrukking. Wereldwijd zal men de beelden oneindig veel keren tonen in oneindig veel journaals.

Geen mens zal stilstaan bij de oplossing van conflicten. Maar er alweer een conflict bij hebben dat volgens hen tot gerechtvaardigd protest met geweld leiden zal. Richting de volgende zwarte zwaan.

En ik weiger pertinent af te gaan op een eenzijdig beeld van een toevallig filmpje gemaakt van de ene die dat schreeuwt, de andere die iets anders schreeuwt. Ik wil begrijpen.

Was getekend

TFL

Leave a Reply