Bewonderen doe ik het niet, arrogant vinden daarentegen met bakken: Een mening gebaseerd op een televisiebeeld en krantenkop. Het getuigt van, arrogantie, domheid, een luiheid zonder weerga, een empathie die nog lammer is dan een in vergevorderd stadium verkerende MS patiƫnt.

Lang heb ik erover getwijfeld om er een blogstuk aan te wijden: De vluchtelingen. Want omschrijven wat hen drijft, ze uitvreten, doorstaan aan angst, kloterij en alles wat ik me zelfs in mijn stoutste verbeelding, die niet klein is, niet kan voorstellen kan ik niet. Mag ik niet. Mocht ik me daar toe laten verleiden ware ik een arrogante snul zonder benul die het wel eventjes beter zal weten.

Het overspoeld worden met beelden van vluchtelingen, rampspoed voorspellende politici die in allerijl bevelen langs grenzen hekken op te trekken en het sturen van zelfs tanksvoertuigen doen mij twijfelen. Verkeert Europa in staat van oorlog? Hoeveel miljoen vluchteling-krijgers komt ons de keel over snijden? Is dit een regelrechte invasie?

Volgens het UNHCR probeerden 207.000 mensen de Middellandse zee over te steken richting Europa. Twee honderd en zevenduizend mensen. Het arsenaal dat de gemiddelde vluchteling-dief-werkpikker-luiaard-gespuis op zich droeg was een bot zakmes.

De totale bevolking van de Europese unie is een slordige 507 miljoen zielen groot. Vijf honderd en zeven miljoen.
Hoe zit dat met die invasie? Hoe zit dat met gespendeerde centen aan afsluitingen, tanks en voetvolk om die allesvernietigende invasie de kop te bieden? Wat kost zo’n hekje de lopende meter? Wat gaat een tank nog vandaag op de tankmarkt?

Is om te “ontmoedigen” zegt u? Een mens kruipt niet in een opblaasbootje met wat hij om de leden draagt en een bot zakmes om zijn leven te wagen uit avontuur. Dat doet hij uit overleven en uit pech gehad te hebben om niet op het juiste continent uit moeders kut te floepen.

Dus ontmoedigen om te overleven is de boodschap die ik meekrijg.

Een andere boodschap die ik meekrijg is dat de berichtgeving stilaan groteske vormen aanneemt. Dan heb ik het niet over de schrijnende beelden maar wel over het geven van een forum aan gedaste heren die er de angst voldoende inhouden om hun onmenselijke wanpraktijken te vergoelijken en er meteen nog een volle schep angstzaaierij bijgooien.

Dat 28 landen die zichzelf beschouwen als zeer beschaafd met 507 miljoen inwoners geen 207.000 arme klootzakken jaarlijks kunnen opvangen en een perspectief op een toekomst kunnen bieden geloof ik niet.
En hela hola jamaar: Er zullen wellicht een aantal klootzakken tussen die 207.000 duizend pleziervaarders waren, geen seconde twijfel. Die kunnen we inlijven bij het politieke korps om de asielpolitiek te bepalen. Of wat daarvoor moet doorgaan althans.

Tom

Leave a Reply