Op woensdagnamidagen had ik een tweede tijdrit te rijden. De halve schooldag die de jeugd toebedeeld werd zorgde ervoor dat de videoklok haar genadeloze cijfers 12:25 hoorden aan te geven om niet in de stront te raken.
Edoch zorgden woensdagen ook voor een 120 minuten durende vrijheid. Van 14:00 tot 16:00 werd mij een bezoek aan de stadsbibliotheek toebedeeld. In het centrum van Gent toentertijd nog aan de Kouter gelegen. Een plein net naast de winkelstraat waar gekocht moest worden wat men niet nodig had.

U ziet vanhier dat ik voorovergebogen op het stuur met gekromde rug de pedalen aanmaande tot het malen van een ritme waar een metronoom jaloers op was. 17 minuten als de verkeerlsichten meewerkten en ik auto’s vlot laveren kon. 13 minuten om de toegestane 5 te lenen boeken per keer in te leveren en vijf andere te kiezen. Kiezen was niet wat ik deed. De tijd ontbrak me daarvoor. Want ik had nog een illegaal bezoek af te leggen. Bibliotheekkaart bijgewerkt en met 5 volgend te lezen boeken vatte ik de volgende etappe aan tegen de klok. Richting haar die mijn oudeheer gebaard had.

Het moet gezegd, heel schrander was ze niet. En had in haar jeugd naarvolgens de overlevering ook heel wat uitgevroten. Maar de jonge blonde gekrulde knaap die haar kleinzoon was, haar enige, had ze een boon voor. En alweer als een rode lijn waren mijn bezoeken aan haar op woensdagnamiddag ook illegaal.

Verlies de tijd niet uit het oog lezer, 18 minuten van de Kouter naar de Brugse Poort. Volskwijk bij uitstek. Alwaar de werkmanshuisjes tegen elkaar leunden en sommige straten kreunden.

Aldaar leerde ik wat zakgeld was. Het mens gaf me zowaar wat centen. En koeken kon ik naar hartelust vreten. Iets wat totaal verboden was door mijn vader zijn voltijdse job.

“Zwijgt maar thuis manneke, want anders is ´t weer ambras. Hier, nog een koek?”
Iets wat ik alleen met een knik bevestigen kon aangezien mijn bakkes vol met bokkepoten en zandkoeken waren gepropt.

“Dag mé!” waren de woorden waarmee ik het laatste en langste deel van mijn tijdrit aanving.
16:00. IK haalde het.

Leave a Reply