Mijnheer de Spaanse bisschop, over de dood beschikt u niet, tenzij u iemand een kogel door het hoofd wil jagen, dus acht u het uw taak over leven te beschikken.

“Gij zult niet uw leven beĆ«indigen!” zei u met vaste stem en opgeheven vinger op het nieuws. De wereldvreemdheid droop van uw woorden. “Net zoals abortus moord is!” zei u er nog bij. Wat dat met de vrouw te maken had die door haar man uit haar lijden was verlost, ontsnapte me even.

Dertig jaar lang had ze MS. Werd de myeline van haar zenuwbanen gevroten. En kon ze telkens minder. Haar lijf verraadde haar op de wreedste manier mogelijk, traag als sluipend gif. Tot alle sluitspieren het opgaven. De morfine de pijnen moesten verdoven. Tot ook die morfine nog weinig meer effect had dan een aspirientje bij longkanker.

En wat draagt u aan als oplossing: “Palliatieve zorgen en in gezelschap zult gij ademtochten blijven produceren!”.

Wat denkt u dat haar man 30 jaar deed, meneer in zwarte pij? Hij veegde van haar mond tot haar kont. Stopte voorzichtig eten in haar mond. Droeg haar naar bed, douchte haar, verschoonde haar, kamde haar. Tot ze smeekte om rust. Tot ze smeekte om een eind te maken aan de pijn. Uitgemergeld. Moe. Ten einde raad. In de enorme boekenkasten stonden foto’s van haar en haar man. Het was een knap koppel. Niet bevatbaar vond ik het hoe aftakeling zo kon huishouden.

Als ultieme daad van liefde zwichtte haar man voor haar gesmeek. Diende haar een drankje toe. Eindelijk kreeg het uitgemergelde brein en lijf rust.

Geen tijd tot rouwen doch voor hem. Meteen gearresteerd door de politie en de zeven plagen over hem uitgestort door de heilige kerk en haar aasgieren. Tot tien jaar gevangenis kan hem zijn daad van liefde kosten

Euthanasie in Spanje, dweilen met de kraan open door de enorme macht die de kerk nog heeft op rechtse partijen. Die eender welk debat meteen de kiem in smoren, vermoorden dus. De moord van het woord die voorkomt dat waardig sterven een recht kan worden.

U moest u schamen mijnheer de bisschop. En de zin bekruipt me u naar uw zelf uitgevonden hel te wensen. Maar dan zou ik me alleen verlagen tot uw niveau: Harteloze wreedheid.

Leave a Reply