‘t Schijnt een braaf kind geweest te zijn. ‘ t Huilde zo nu en dan wel om een tiet melk, om de eerste melktand die door het tandvlees boorde, om een darmkrampje, opgewekt door die tiet melk. Verwekt ergens in Duitsland. Geboren ergens in Europa met de stempel illegaal. Hoe je als menselijk wezen, dier, illegaal kan toeven op een planeet zal me altijd een raadsel blijven.

Hij was geboren ergens in de Ardennen. Gewoon schoolgelopen. Wellicht wat slemppartijen tijdens zijn studie. Uiteindelijk besloten politieagent te worden. En zoals dat gaat in een mensenleven wellicht getrouwd, ook een paar koters verwekt.

Deze twee levens kruisten afgelopen week. Elk in een wit voertuig. Het ene zonder blauwe lichten en overvol met mensen, het andere fraai getuned met toeters en bellen, radiosystemen en navigatiesystemen. En van uit dat voertuig verdwaalde een kogel notabene. Die beschikte blijkbaar niet over navigatie.

Hoe de vork aan de steel zit over wat er exact gebeurde, daar heeft iedereen het fluiten naar. Net zoals die kogel fluitend haar wangetje doorboorde. ‘t Staat mooier om wang te omschrijven in het autopsierapport dan kinderkop. ‘t Was toen die bestelwagen wegscheurde de politie negerend? ‘t Was naast die bestelwagen vlammend en erop vurend? Naar de banden of de wangen?

En het meest verbazende is dat alleen het wichtje haar kop rolde. Een rookgordijn de volgende dagen en weken, binnen een paar maand vergeten.
En Frankcken, die wil niet horen of weten van opstappen mocht blijken dat een en ander niet koosjer verliep.

En hoewel ik niet gelovig ben wil ik graag geloven dat het kind nu ergens toeft waar ze niet sinds geboorte tot afgelopen week illegaal is. In de dood zijn we met zijn allen eender. Of kan je ook dood illegaal zijn?

Tom

Leave a Reply