Deze ochtend nam ik de auto. Weg van Barcelona. Deze namiddag om 17.00 uur is er een grote manifestatie. Voldoende foto’s en verslagen zullen wel volgen.

De kust afrijdend richting noorden bleef mijn breinpap haperen bij de Paradise papers toen ik Madonna op de radio hoorde. Geen idee of in het noorden ook de sporters en muzikanten door de mangel gehaald werden in de media, alhier is bijvoorbeeld Louis Hamilton tot op de grond afgebroken. Geen spaander werd heel gelaten van hem, geen bocht was te kort voor de pers wat deze autocoureur betrof.

Hij heeft een privé-jet gekocht een tijdje terug. Het gewaagd dat ding te laten registreren op het eiland Man waar hij zomaar eventjes 3,4 miljoen euro goedkoper uitkwam qua belastingen betalen. Moord en brand alom.
Ik ploegde door mijn geheugen met dit gegeven, denkende: Ken ik iemand in mijn omgeving die als het ook maar enigszins mogelijk was niet belastingen vermeed? Een 20-tal kilometer verder langs de Middellandse zee tuffend en na veel geploeg moest ik toegeven dat ik niemand ken die het niet probeerde of deed. Bij een badkamer plaatsen, een muurtje metselen of kraan vervangen, probeerden of deden ze het allemaal. Dus is hun vergrijp al bij al strafbaar. Niet wat Hamilton deed. Alles netjes wettelijk.

En van die sporter, muzikant en bijdehand kan ik het velen. Ja, ze verdienen miljoenen dankzij iets kunnen wat maar weinigen beheersen. Dankzij grote bedrijven die geld verdienen met hen. Bij het zien van het hen in de grond stampen welt bij me de gedachte op dat er een geur van afgunst en jaloezie van velen hangt om die hoge lonen. Mocht morgen mijn zoon of dochter een vetbetaalde topsporter worden of muzikant zou ik het alleen maar toejuichen. Ik zou hem of haar zelfs helpen kiezen waar zijn privé-jet te kopen. U niet?

Van wie ik het niet kan velen, wat zeg ik, wie me woest maakt is de politicus die het waagt. Hij of zij die het volk beboeten bij het niet tijdig indienen van een belastingaangifte, hij of zij die loopt te roepen dat het sociaal systeem ondermijnt wordt als er niet voldoende belasting geind wordt. Hij of zij die me vraagt inspanningen te leveren in tijden van crisis. Minder loon meer belasting.

Van dergelijke hij of zij’s staat het barstensvol in die 64.000 pagina´s tellende onthullingen. En als verkozenen des volks heeft u geen millimeter recht niet ook u aan uw plichten te voldoen. In uw eigen land het sociaal systeem in ere te houden is uw godverdomse plicht. Want u liep langs deuren met gratis pennen te leuren om een stem. Beloftes vol rooskleurige toekomsten waarbij de gebraden kippen uit de lucht zouden vallen als ware het regendruppels.
En mocht mijn zoon of dochter die topsport- of muzikantencarrière niet halen en kiezen voor het politieke vak, het dan wagen om te verschijnen in de Paradise papers dan zijn ze geld rijk, een vader kwijt.

Tom

Leave a Reply