“No perderemos el tiempo con aquellos que ya han decidido arrasar el autogobierno de Catalunya. Seguimos. #CatalanRepublic” We verliezen geen tijd met zij die al besloten de autonomie van Catalonie weg te blazen. We gaan door!

Puigdemont plaatste deze strijdvaardige woorden gisteren op Instagram. Velen concluderen dat hij de afgrond inspringen gaat met een onafhankelijkheidsverklaring. Ook bedankte hij om voor de senaat in Madrid te argumenteren tegen de aankomende 155 wet.
“De nationale regering gaat die toch doorzetten, dus wat voor zin heeft het,” moet de goede man gedacht hebben.

Nu is het dus afwachten wat de Catalaanse regering zal beslissen. Gisterenavond om 19:00 kwam die samen maar niets kwam naar buiten. Verdeeldheid troef lijkt het wel te zijn. Erl liggen drie opties op tafel:
– Een eenzijdige onafhankelijksheidsverklaring (DUI, graapig detail: spreekt men uit als doei!) met als gevolg 155 reactie van centrale regering.
– De Catalaanse regering ontbinden en verkiezingen uitschrijven. Gevolg: Alweer 155.
– De Catalaanse regering ontbinden en verkiezingen uitschrijven en afzien van een mogelijkse DUI in de toekomst. Dan zet de centrale regering de 155 niet in werking.

Morgen is deze soap afgelopen. Eender welke kant het opgaat, duidelijkheid zal er zijn. Naargelang welke duidelijkheid zal de reactie van de “Indepentistas” niet uiblijven en staat Catalonie en Barcelona in het bijzonder de volgende dagen en weken een hoop onrust te wachten.

Keep you informed
Twitter: @vandepotgerukt

Leave a Reply