De stad ontwaakt zoals elke dag. Eenieder begeeft zich naar de werkplek. Ik betwijfel of de concentratie van de te verrichten taken hoog zal zijn. Zowat eenieder wacht tienen af deze ochtend. Voor dat uur is de Catalaanse president gevraagd zijn verklaring van afgelopen dinsdag te verduidelijken. Is het nu al dan niet een onafhafhankelijkheidsverklaring?

Madrid heeft duidelijk te kennen gegeven dat het geen genoegen neemt met een onduidelijk antwoord. Gesloten vraag werd gesteld: Ja of nee?

Indien de weg onduidelijkheid ingeslagen wordt of het antwoord een duidelijke ja is, dan zet Madrid de wet 155 in gang heeft ze laten weten. De wet die de Catalaanse regering (tijdelijk) ontheft van al haar functies. Madrid neemt de zaken over en weg autonomie.

Indien dat gebeurt vraag ik me af wat er na tienen in de stad zal gebeuren. Zullen mensen hun werkplekken verlaten en zal er een spontane staking uitbreken? Zal de Guardia civil de straathoeken bezetten om de controle over de stad te houden? Wat zal de Catalaanse politie doen? Die staat dan plots onder Spaans bevel? Maar bovenal zullen er rellen uitbreken? Want niet elke Catalaan staat te popelen om Spanje vaarwel te zeggen. Getuige de manifestatie op zondag 8 oktober. Waarbij honderdduizenden mensen opstapten tegen onafhankelijkheid.

Of loopt het allemaal niet zo’n vaart? En kijken de Catalanen de kat uit de boom? De belofte om aan de grondwet te sleutelen is in ieder geval gemaakt door de Spaanse regering dankzij bemiddeling van de PSOE, Spaanse socialistische partij.

Ik hou u op de hoogte met een liveblog hier en op Twitter: @vandepotgerukt

Tom

Leave a Reply