Het cijfergedans is begonnen. Volgens de ene zijn er zoveel stemlokalen bezet, volgens de andere zoveel.

Deze ochtend stapte ik een school binnen die als stemlokaal is aangewezen door de Catalaanse regering. In een buitenstad van Barcelona. Een twintigtal mensen stonden in een kring binnen de schoolmuren. Niet onvriendelijk maar met enige achterdocht werd ik begroet.

Toen ik vroeg hoe ze te werk waren gegaan om deze school open te houden werden er even blikken gewisseld.
Juan (fictieve naam) besloot het woord te nemen:
“Gisterenavond zijn we net voor schooltijd hierheen gekomen en gebleven. Rond zeven uur passeerde een patrouille van de Mossos d´esqaudra, kwamen de school binnen, vroegen of alles ok was. Identificeren hoefden we ons niet. Vroegen alleen of iemand wilde optreden als woordvoerder en of die bereid was zijn gegevens te geven. Dat deed ik dus. Bedankten en vertrokken. Een aantal van ons heeft hier overnacht en we werden met rust gelaten.

Tijdens dit relaas stapten twee Mossos het schoolplein op. Mijn verbazing was groot toen ik de familiaire toon hoorde waarmee ze de bezetters aanspraken. Een onderonsje. “We komen elke paar uur even langs, noteren dat deze school nog steeds bezet is, dat is het. No worries. nog plannen voor vandaag en vannacht?”
“Deze namiddag organiseren we op het schoolplein een concert en houden een barbecue rond half acht,” kwam het antwoord als betrof het een familiefeestje.
“Klinkt wel lekker! Wie treedt er op?” kwam de vraag meteen van de politieman.
Zo ging het nog even door tot ze gemoedelijk vertrokken.

Het enige wat ze telkens vragen is of de woordvoerder nog steeds dezelfde is. Noteren zijn gegevens en einde verhaal.
“Tot straks!”

De zelfbenoemde woordvoerder deelde me mee dat ze gisteravond bij het eerste bezoek een document te zien gekregen hadden waar de Mossos hen meedeelden dat ze voor zondagochtend zessen deze plek moesten ontruimen.
Toen hij me het document liet lezen stond ik stomverbaasd. Het document bleek niet meer of niet minder te zijn dan een tekst vol hints hoe ontruiming te vermijden.

Geen ontruiming kan plaatsvinden als:
– Herhaaldelijke weigering de gebouwen te verlaten.
– Er zwakkere personen zich in de gebouwen bevinden zoals kinderen, ouderlingen.
– Er een overmacht is door een te grote massa.
– Ongeregeldheden zijn die mensen of infrastructuur in gevaar brengen.
– Andere reden.

Dus als de Guardia civil zich gedeisd houdt wordt er morgen gestemd. De scholen annex stemlokalen zijn inderdaad bevolkt door mensen die hun kinderen meebrachten, er zijn ook ouderlingen. Herhaaldelijk meedelen dat je het pand niet wil verlaten is een eitje.

“De stembussen zijn goed verborgen en worden hierheen gebracht op een uur die alleen maar een aantal mensen weten. Zo ook de stembiljetten. En alle communicatie verloopt via Telegram of Signal, WhatsApp vertrouwen we niet. Signal is nog het veiligste want daar kan je zelf bepalen hoe snel je boodschap gewist wordt. Soort Snapchat voor tekst dus!”

Word vervolgd vandaag.

Tom

Leave a Reply