Het oog van de storm is bereikt na het weekend. De Spaanse regering gooide zijn kaarten op tafel via het hooggerechtshof, de Catalaanse regering gooide haar ene kaart in de tegenstrijd: We gaan door! Het referendum komt er grondwettelijk of niet!

De Spaanse regering verschuilt zich in de bunker grondwet, de Catalaanse regering lijkt een kamikaze actie uit te voeren. Beiden hebben de hoofden dermate verhit dat er geen terugweg meer is.

Toch vind ik het verontrustend dat elke wet of regel aan de laars gelapt wordt en er doorgegaan wordt. Zover zelfs dat een mininum opkomst niet vereist is volgens de Catalaanse regering. Komen er drie mensen opdagen en de uitslag is 2-1 voor, dan wordt de onafhankelijkheid binnen de 48 uur uitgeroepen. En als er geen referendum Komt? Dan wordt er gedacht aan de fameuze “DUI”: Declaración Unilateral de Independcia, Unilaterlate Verklaring van onafhankelijkheid. Ding dong! Hallo? Dus zonder te weten wat de uitslag zou zijn van het referendum de onafhankelijkheid verklaren? Waarom nog stemmen dan eigenlijk? Gooi de democratie langs ramen en deuren buiten, houzee!

Ondertussen wordt het stilaan duidelijk dat de organisatie er eer een is van improvisatie. Naast scholen, worden gebouwen van gemeentediensten, welzijnsinstellingen, verzorgingsinstellingen en buurthuizen gevraagd hun deuren te openen voor het referendum zondag. Aangezien dit referendum ongrondwettelijk is, worden de hoofden van die scholen door de centrale regering verboden dat te doen. Je zal maar schoolhoofd zijn. Gevaar lopen door heethoofden als je de zooi niet opengooit, strafrechtelijk vervolgd worden om een ongrondwettelijk referendum te steunen.

Waar de stembussen zijn weet nog geen mens, wie als onafhankelijke waarnemer zou moeten optreden nog minder.

De Catalaanse politie kreeg vandaag de opdracht van justitie om alle mogelijke stemlokalen af te grendelen op vrijdag. In de haven van Barcelona ligt een cruiseschip dat dienst doet als kazerne voor de extra 5000 opgetrommelde Guardia civiles. En een verdeeld volk. Grappig detail: Het cruiseschip staat vol met tekenfilmfiguurtjes, van Roadrunner tot Tweety. (Zie foto).

Dat er op zondag heibel van komt daar bestaat geen twijfel over. De enige vraag is waar en wanneer. Het kruidvat staat ontploffensklaar. De eerste klap die valt zal de vonk zijn die geweld gaat doen escaleren.

Wat daarvan de uitkomst zal zijn weet geen kat. Bedankt dames en heren politici, om dialoog en democratie vierkant aan uw vege gat te vegen.

Tom

Leave a Reply