“Neen, ik zie dat anders.”
“Waarom?”
“Gewoon, dat is niet hetzelfde.”
“Het blijft stelen.”
“Hoe zou ik nu drie cd’s en een paar boeken per maand kunnen kopen? Dat kost hopen geld!”
“Dus steel je ze maar?”
“Dat is niet stelen.”
“Je maakt zelf muziek, hebt een groep. Als je een site maakt waar je je muziek wilt slijten en ziet een andere site waar die je die voor noppes kan downloaden, zou je dat niet zien als stelen?”
“Neen, is anders.”
Nadenkend bekijk ik mijn nazaat. Het argument “is anders” is er geen.
“In een supermarkt binnenwandelen, naar de rekken met boeken en cd’s stappen en zoeken naar iets van je gading, vervolgens het gegeerde onder je jas stoppen en zonder betalen buitenstappen is toch stelen me dunkt?” vraag ik.
“Is niet hetzelfde,” komt meteen het antwoord. Alweer geen argument.
“Stel,” zeg ik “Stel dat mayonaise downloadbaar was. In plaats van naar de supermarkt te gaan om die te kopen bestond de technologie om zomaar een pot mayonaise te downloaden, is dat dan ook geen stelen?”
“Mensen zouden dat doen.” Zijn conclusie staat als een huis.
Inderdaad, denk ik, geen twijfel mogelijk. Mensen zouden dat doen.

Tom

One thought on “Mayonaise downloaden

  1. Er is wel een verschil: elke pot mayonaise die geproduceerd wordt kost een zekere hoeveelheid materiaal en werk en energie. Een extra download van een digitaal product niet (of nauwelijks)>

    Maar ik vind wel dat er betaald moet worden voor downloads, ja. Althans, dat is het huidige verdienmodel. Nou ja, eigenlijk dus niet. Tegenwoordig verdient men weer voornamelijk via optredens, daarom zijn die ook zo reteduur geworden.

Leave a Reply